Op de Place Saint-Lambert in het centrum van Luik zijn dinsdagmiddag granaten gegooid en is in het wilde weg geschoten. Daarbij zijn 4 doden en 123 gewonden gevallen.



Het incident vond plaats omstreeks 12.30 uur vanmiddag toen een man granaten begon te gooien en begon te schieten naar een groep mensen op de Place Saint-Lambert, het grote plein in het centrum van Luik.

Daarbij zijn volgens procureur des konings Danièle Reynders 4 doden gevallen waaronder de dader. De schutter, Nordine Amrani, is een 33-jarige man die eerder al veroordeeld was voor tal van feiten.

De dodelijke slachtoffers zijn tieners van 15, 17 jaar, en een man van 75 jaar oud.

Meteen na het incident brak grote paniek uit en en heeft de politie de omgeving afgegrendeld. Gewapende agenten kamden de buurt uit op zoek naar medeplichtigen en en er waren geruchten dat er 3 schutters op de vlucht waren. Dat bleek uiteindelijk niet te kloppen en het alarm is intussen afgeblazen.

Wel is het plein nog altijd afgesloten. Dovo, de ontmijningsdienst van het leger, onderzoeket of er nog explosieven in de buurt liggen vooraleer het plein opnieuw wordt vrijgegeven.

Over de motieven van de dader blijft het gissen. Op de Place Saint-Lambert is het justitiepaleis van Luik gevestigd en de dader was een bekende crimineel die in 2008 veroordeeld was wegens het bezit van grote hoeveelheden drugs en wapens.

Paniek in het centrum van Luik
De explosies en schoten op de Place Saint-Lambert hebben in het centrum van Luik tot grote paniek en verwarring geleid. Op straat en op het plein lagen tal van bloedende voorbijgangers en doolden er mensen in shock rond.

Bij de aanval zijn 123 gewonden naar ziekenhuizen in de buurt gevoerd. Zeven onder hen zouden er erg aan toe zijn. Een groot aantal gewonden hebben kogelwonden en dat kan er op wijzen dat de schutter wel degelijk de bedoeling had om te doden en niet enkel om paniek te zaaien.

Getuigen spreken over een oorlogservaring. Helikopters vlogen rond en zwaarbewapende agenten patrouilleerden in de straten op zoek naar eventuele medeplichtigen. Voorbijgangers werd gevraagd om een onderkomen te zoeken in cafés en winkels. Minstens een man is opgepakt toen hij in de chaos probeerde om te stelen uit een winkel.

Noodnummer crisiscentrum in Luik: 0800/94000.

(belga)